Ommelander Ziekenhuis Groningen start met Track & Trace Module

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht voor zorgaanbieders om implantaatgegevens van patiënten te registreren in het Landelijk Implantaten Register (LIR). Op basis van de gegevens in het LIR kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) snel achterhalen bij welke zorgaanbieders bepaalde implantaten bij patiënten zijn geïmplanteerd. Bovendien is dan direct inzichtelijk om hoeveel patiënten het exact gaat. Met de Track & Trace Module ondersteunt PinkRoccade Healthcare het logistieke proces zodat zorgorganisaties aan deze wetgeving kunnen voldoen. Ommelander Ziekenhuis Groningen gaat gebruik maken van deze module.

Track & Trace Module
De module maakt het mogelijk om implantaten te registreren en te traceren. Daarnaast stuurt het  de specifieke gegevens zoals lotnummer en expiratienummer door naar het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het EPD kan deze informatie, met de gegevens van de patiënt, doorsturen naar het LIR. Ommelander Ziekenhuis maakt al gebruik van VILA, onze oplossing voor de ondersteuning van het logistieke proces. Ommelander Ziekenhuis heeft bij ons aangegeven dat zij de Track & Trace Module wil implementeren in hun organisatie. Met deze module voldoet het Ommelander Ziekenhuis aan de wettelijke verplichting om implantaten te registreren.

Het proces
In augustus 2019 zijn we met het implementatieproces van de Track & Trace Module gestart in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Met behulp van een slimme scanner hebben we samen de eerste testen uitgevoerd, waarbij de eerste artikelen met hun lotnummer, expiratiedatum en serienummer in de Track & Trace Module gezet zijn.
Hierdoor is het binnen VILA mogelijk om implantaten te lokaliseren door bijvoorbeeld te selecteren op lotnummer. Een terughaalactie van een leverancier kan daardoor snel en gemakkelijk worden uitgevoerd.

Samenwerking
Door te werken met een vaste projectgroep zijn de lijntjes erg kort en verloopt de communicatie goed. Ommelander Ziekenhuis werkt met een projectleider, de schakel tussen de verschillende partijen, zoals PinkRoccade en de leverancier van het Elektronisch Patiënten Dossier. Het Ommelander Ziekenhuis ontving van PinkRoccade Healthcare wekelijks een update van de huidige status met een rapportage en een detailplanning. Een goede manier om elkaar altijd op de hoogte te houden van de actuele status.

Het Ommelander Ziekenhuis kan nu werken met de Track & Trace Module en is daarmee klaar voor de toekomst!

Adres
PinkRoccade Healthcare

Boogschutterstraat 1-43, 7324 AE Apeldoorn

Openingstijden Service Center

Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur