Pro Rata regeling in Bomas levert tijd en geld op!

Voor veel zorginstellingen is het mogelijk om de Pro Rata regeling toe te passen. Heeft uw zorginstelling een commerciële activiteit? Dan is het mogelijk om uw btw over algemene kosten naar rato terug te vragen, de zogenaamde Pro Rata regeling. Samen met Daelzicht heeft PinkRoccade een module ontwikkeld waarin het mogelijk is om deze aangifte snel en gemakkelijk te doen. Loekie Ackermans, Teamleider Financiële Administratie bij Daelzicht, vertelt.

Stap naar snelle btw-aangifte
Daelzicht is een zorgorganisatie met een aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. In 2017 nam PinkRoccade Bedrijfsondersteuning Zorg contact op met Daelzicht om te vragen of zij mee willen denken over een nieuwe module, Pro Rata. Samen met een andere klant is Daelzicht met PinkRoccade om de tafel gegaan. PinkRoccade had een idee en heeft hiervoor een initiatief gemaakt. Zorgorganisaties laten namelijk veel geld liggen omdat de pro rata regeling een ingewikkelde regeling is. Niet iedereen heeft kennis van de regeling en daarnaast is het een intensieve tijdsbesteding. Daelzicht was dan ook op zoek naar een oplossing om de aangifte sneller en gemakkelijker te doen, maar door andere prioriteiten werd dit traject naar achteren verschoven. “We waren dan ook blij dat PinkRoccade bij ons aangaf een oplossing te willen ontwikkelen”, zegt Loekie Ackermans.

Co-Creatie
De zorginstellingen en PinkRoccade gingen samen aan de slag in co-creatie, hierbij was het team van Development ook aanwezig. Dit was zeer waardevol. Iedereen heeft in zijn of haar rol goed meegedacht. De co-creatie bracht dan ook goede ideeën en stelde iedereen in staat om out of the box te denken. Na de oplevering van een eerste versie is deze verder aangescherpt. De Pro Rata module in BOMAS zorgt er nu voor dat mutaties volgens vooraf ingegeven tabellen automatisch gemerkt worden als Pro Rata relevant. Op deze manier haalt BOMAS de betreffende algemene kosten eruit die voor Pro Rata nodig zijn.

Pluspunten van Pro Rata module
Doordat BOMAS weet welke kosten van toepassing zijn op de Pro Rata kan je als gebruiker met een klik op de knop de Pro Rata aangifte berekenen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht. De module zorgt voor tijdwinst, maar ook voor efficiency. Waarom efficiency?  Het kost minder tijd als je meteen een controle voor de Pro Rata te doen in plaats van achteraf . Daarbij kun je deze controle in de maandelijkse  controle cyclus  inbouwen. Ackermans: “Een voordeel is bovendien dat de kennis van het team over Pro Rata hoger wordt. Proberen en doen is dan vaak het beste. Het voordeel daarbij is dat BOMAS nooit boekingen in je systeem doet.”